TREND 4: BRUTALITEIT


FoUT mAg (WEer)!

Zegt een vormgever ‘Brutaliteit past hier qua stijl goed bij’, dan betekent dat: felle kleuren, levensgrote letters en drukke animaties. En uitlijnen? Zeker niet. Een indrukwekkende trend die in 2020 echt de kop boven het maaiveld uitsteekt. De hamvraag: wanneer en hoe pas je brutaliteit toe?

Eerlijk is eerlijk: brutaliteit is een ietwat opmerkelijke trend. Je kunt het vergelijken met de jaren 80-trainingspakken, waar we toch wel over mogen zeggen dat die écht fout zijn. En dat is geen toeval: het design is bewust fout. Een gevalletje chaotische kunst. Waar de creatieve en culturele sector brutaliteit al langer toepassen, zien we dat deze trend nu ook breder wordt opgepakt. Dat brutalisme niet iedereen aanspreekt is een feit, maar een ding is zeker: je trekt er absoluut de aandacht mee.


Nu denk je misschien: net schreven jullie nog dat we in 2020 meer minimalistische designs zien? Het klopt dat brutaliteit haaks op minimalisme lijkt te staan, maar je kunt deze trends soms juist heel gaaf combineren. Houd bijvoorbeeld veel ruimte in het design en combineer dit met grote lettertypen en kleuren.

3 kEnMerKen vaN eEn BRutAal OntwErp

  1. Er wordt gebruik gemaakt van gewaagde kleurenschema’s.
  2. Het ontwerp is een grote knipoog, maar heeft zeker wel een doel.
  3. Vormen of blokken met tekst overlappen elkaar. Het is speels en lijkt willekeurig, maar kun je beter omschrijven als een georganiseerde chaos.
  4. In digitale uitingen zit veel beweging, zoals knipperende vlakken.

Toffe voorbeelden

Website One & All

Een website met zware typografie, een felle steunkleur en heel veel beweging.

Waarschuwing: dit kan als vrij heftig worden ervaren.


Website Modefabriek

Een voorbeeld met een gewaagde kleurstelling, maar aan de andere kant ook veel ruimte en daardoor rust.


Website As we may think

De basis van dit design bestaat uit een element, waarmee alle vormen zijn opgebouwd. Dit zorgt voor een creatieve en dynamische uitstraling.

HOe paS je DEze trend tOE?

Het leuke aan deze trend is dat je vooral heel erg los kunt gaan. Laat je creativiteit dus de vrije loop. Wees niet bang om stijlen te combineren, maar houd tegelijkertijd wel het doel voor ogen. Hoewel deze trend in print ook prima toe te passen is, heeft hij vooral online een grote impact. Combineer gigantische, geanimeerde letters met felle kleuren en voeg wat speelse details toe en je hebt een heel opvallend design.


Je leest het al: er zijn veel manieren om brutaliteit toe te passen. Deze trend is alleen niet voor iedereen weggelegd, dus stel vooral de vraag: past brutaliteit bij onze doelgroep en bij ons?

image

Durf jij een nieuw design aan? Wij doen graag een voorstel. Moet je wel even je gegevens achterlaten. Dat kan hier.

image

MixCom, Branderweg 5a, 8042 PD Zwolle, Tel. 038 - 303 10 50, mixcom.nl