TREND 3: DIGITALE TOEGANKELIJKHEID

Het internet is voor iedereen!


Leesduur: 5 minuten


Je zult er waarschijnlijk niet vaak bij stilstaan, maar de digitale wereld wordt door mensen met een functiebeperking heel anders ervaren. Zo’n 4,5 miljoen mensen in Nederland zijn blind, slechtziend, doof of hebben motorische beperkingen. Dat is 26% van de Nederlandse bevolking. Niet niks dus.

In het verleden hielden veel websites weinig rekening met deze mensen. Gelukkig is er nu een opmars van toegankelijke websites. Sinds september 2020 moeten alle Nederlandse overheidsinstanties zich aan de toegankelijkheidsnorm WCAG 2.1 houden. In 2021 gaan we dit ook steeds meer zien bij particuliere- en reguliere bedrijfssites. Is jouw website eigenlijk al toegankelijk?

1. Is alles goed waarneembaar?

Bezoekers van je website moeten de content tot zich kunnen nemen. De meeste gebruikers lezen een tekst, maar dit is niet mogelijk voor iemand die slechtziend of blind is. Dit betekent dat je voor alternatieven moet zorgen. Audio is een geschikt alternatief voor tekst. Denk bij het design ook aan de juiste kleurcontrasten, lettertypes en -groottes en zorg altijd dat alt-tekst gevuld is bij afbeeldingen.

Test je website met deze tools

Er zijn relatief simpele manieren op je website te testen op de digitale toegankelijkheid. Zo kun je met weinig moeite al heel wat problemen onderscheppen. Deze tools kunnen helpen bij het testen van je website: Voorlezen

Een screenreader kan voorlezen wat er op een scherm te zien is en kan hier doorheen kan navigeren. Op MacOS heb je VoiceOver wat het beste resultaat geeft met Safari. Op Windows heb je onder andere NVDA wat het beste werkt met Firefox. Kleurcontrasten

Het testen van kleur en contrast kun je doen met een contrast analysatie programma. Een goed contrast helpt niet alleen mensen die slechtziend of kleurenblind zijn, maar ook bezoekers die met hun smartphone in de zon staan of hun scherm gedimd hebben. Je kunt twee kleuren invoeren op de website contrast-ratio.com of een los programma zoals Contrast Analyser downloaden.

2. Is je website bedienbaar?

Om jouw website toegankelijk en herkenbaar te maken, moet de structuur kloppen. Maak hiervoor in de code onderscheid tussen koppen, tussenkopjes en gewone tekst. Voeg alternatieve beschrijvingen toe aan afbeeldingen en zorg dat je website volledig met een toetsenbord of ander hulpmiddelen - zoals braille-apparaten - te bedienen is. Niet iedereen gebruikt een muis. Formulieren moeten dan ook met het toetsenbord te gebruiken zijn. Dat betekent dat je met de tabtoets door de invoervelden kunt tabben, dat je via het toetsenbord keuzerondjes kunt selecteren, selectie vakjes kunt aankruisen, enzovoorts.

3. Is je website begrijpelijk?

De content en bediening van je website moet begrijpelijk zijn, wat betekent dat je verwarring moet zien te voorkomen. Zorg dat je website op een voorspelbare en consistente manier werkt en dat gebruikers eventuele fouten ­­­- in bijvoorbeeld formulieren - kunnen herstellen. Begrijp je het nog? Test je kennis met deze korte quiz:

4. Robuust

De website moet zo opgebouwd zijn dat hij door zoveel mogelijk browsers, apparaten en ondersteunende technologieën gebruikt kan worden. Dit bereik je met de juiste code in je website. Voor het bouwen van websites zijn internationale standaarden ontwikkeld. Zoals voor de taal waarin de meeste websites zijn geschreven: HTML. Door de regels te volgen, gebruik je de code op de juiste manier. En door de structuur van een pagina met de juiste HTML-elementen op te bouwen, zorg je dat de betekenis van pagina-onderdelen behouden blijven, ongeacht de presentatie ervan. Dit zorgt er voor dat browsers en bijvoorbeeld screenreaders de inhoud kunnen ‘lezen’ en correct kunnen tonen of voorlezen. Fouten in de code kunnen ervoor zorgen dat content niet goed wordt weergegeven en kan het gebruik in de weg zitten. Een eerste check kun je doen via http://validator.w3.org/

Tijdelijke of situationele beperkingen

Naast blijvende beperkingen bestaan er tijdelijke of situationele beperkingen. Bijvoorbeeld als je je arm hebt gebroken of als je een stiltecoupé zit. Op zulke momenten is het ook prettig als er nagedacht is over hoe je met één arm kunt surfen of zonder geluid een video kunt kijken en het nog steeds kunt begrijpen.


Deel dit artikel


Wil je een toegankelijke website? Wij helpen je graag verder! Bel 038 303 10 50 of laat hier je gegevens achter.

MixCom digital & print creatives, Branderweg 5a, 8042 PD Zwolle, Tel. 038 - 303 10 50, mixcom.nl